RSS
Психа на Facebook
   

АНКЕТИ

За себе сметате дека како личност сте:
 
 
 
Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com

СЛУЧАЕН ИЗБОР

Каде и да одам, гледам дека некој поет бил таму пред мене.

Зигмунд Фројд


Барај
Барај само:

Барај клучни зборови луѓето

Вкупно 52 најдени.

Страница 1 од 3
... овие два архетипа затоа што му изгледале како интересен концепт, туку тој како научник ваквите свои идеи ги добил од своите проучувања на луѓето, особено неговите пациенти, но и преку проучување на литературата, ...
2. ОПШТ АДАПТАЦИОНЕН СИНДРОМ
(СТАТИИ/ПАТОПСИХА)
... општиот одговор на стрес кој го имаат не само луѓето како организми туку е присутен и кај животните, а во поново време во модификувана форма се прифаќа и за растенијата, да го разгледаме накратко стресот ...
... им дава огромно задоволство е сознанието за тоа колку многу заштедиле. Од набљудувањата на активноста на инсулата и трошачките навики на испитаниците, истражувачите дошле до заклучок дека кај луѓето ...
Со акупунктура или со психотерапија, како и да решите да и се спротивставите на депресијата, резултатот е приближно ист. Се смета дека приближно една петтина од луѓето проаѓаат низ период на клинички ...
5. ЛИЧНОСНИ ТИПОВИ А Б Ц Д
(СТАТИИ/ПСИХАГОН)
... но тоа не ги спречува луѓето да ги класифицираат другите во „фиоки“. Голем дел од тие типологии се дел од т.н. „популарна психологија“ и немаат научна основа или одржливост. Па сепак, не се ни толку бесмислени ...
... да биде искуство кое се доживува како целосно соголување. Стилови на комуникација Во комуникацијата меѓу луѓето среќаваме низа стилови на комуницирање при што најчести се пасивниот, агресивниот, пасивно-агресивниот ...
... својата насмеана маска, а внатре во себе потајно страдате. Резултатот е ист, вие сте во депресија. Можеби познавате некого кој е депресивен а не е свесен за тоа. Луѓето очекуваат од оној кој е депресивен ...
Речиси секој од нас бил жртва на манипулација заради нечија себичност. Ако ви е смачено тоа да ви се случува, еве неколку објаснувања за техниките на психолошка манипулација кои луѓето ги користат ...
9. ТРОЕН МОЗОК
(СТАТИИ/НЕУРОПСИХА)
На планетава постојат суштества кои имаат не 1, не 2, туку 3 мозоци. Се работи за некои чудни животни или вонземјани? Ниту за едното ниту за другото. Тоа сме ние, луѓето. Во шеесеттите години од ...
... мора да се признае дека во најчест случај е и исправниот) но и воопшто не се свесни за пригушувачкиот ефект што нивното однесувањето го има врз луѓето околу нив. Ако некој силно се возбудува од чувството ...
11. ХАБИТУАЦИЈА
(СТАТИИ/БИОПСИХА)
... е добро а понекогаш лошо, но главно овој процес се одвива несвесно. Карактеристичен е како за луѓето така и за животните. На пример, сигурно ви се случило да одите на гости каде што има куче кое најпрво ...
12. ХАЛО ЕФЕКТ
(СТАТИИ/СОЦИОПСИХА)
... не кажат ништо што е од суштинско значење. Луѓето се склони да веруваат дека политиката што тие ја нудат е правилна само затоа што тие како политичари им делуваат пријатно. Изгледа неверојатно едноставно, ...
... околу 15% од луѓето во светот. Таа вклучува сензорна дефанзивност и психичка осетливост која е основа за креативноста и холистичкиот начин на размислување.   Во денешниов комплексен свет во кој ...
14. КОНТРОЛА НА ЕМОЦИИТЕ
(СТАТИИ/ПСИХАЕМОЦИИ)
... живот. Овие стимули може да преставуваат некаква ситуација, настан или личност. Луѓето се склони да мислат дека во однос на тоа од каква природа е стимулот веднаш се создава реакција која се претвора во ...
... „точниот“ одговор или однесување кое ни го нудат понудените опции.   Да дадеме пример: „Луѓето или се здрави или се болни“. Конвергентното размислување ни ги нуди само овие две опции. Па така, ...
16. ПРОЗОРЕЦ КОН ИНТИМАТА
(СТАТИИ/НЕУРОПСИХА)
... мозочната активност успешно сме декодирале на кого мислат нашите учесници,“ изјави невронаучникот Др. Нејтан Спренг.   Експертите сметаат а повеќето од луѓето се сложуваат со ставот дека разбирањето ...
17. САДИЗАМ И МАЗОХИЗАМ
(СТАТИИ/ПСИХАСЕКС)
... хормони и хемикалии во човечкото тело. Уште повеќе, докажано е дека луѓето покажуваат сочувствителни реакции во нивните тела кога гледаат, слушаат или си замислуваат вакви искуства. Нивото на половиот ...
18. ДИГИТАЛНА ТЕЛЕПАТИЈА
(СТАТИИ/САЈБЕРПСИХА)
... мозочни импланти луѓето да го контролираат однесувањето на машински уреди отворајќи им врата на надеж на пациенти со инвалидитет да употребуваат бионички екстремитети или механички егзоскелети. Издавањето ...
... дека емоциите се медицински релевантни. Секој поискусен хирург знае дека обично луѓето кои се исклучително исплашени, не поминуваат најубаво во текот на операцијата а и потешко закрепнуваат. Оние кои се ...
... после таа смрт која ја замислуваме. Џоан Дидион во „Годината на магично размислување“ убаво го опиша процесот на тагата и што значи да изгубиме некој што го сакаме. Луѓето често зборуваат за познатите ...
<< Почеток < Пред 1 2 3 Следно > Крај >>
Psihagon Ltd.

Copyright © 2010-2014 Psihagon Ltd. All rights reserved.