RSS
Психа на Facebook
   

АНКЕТИ

За себе сметате дека како личност сте:
 
 
 
Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com

СЛУЧАЕН ИЗБОР

Има еден  многу чуден парадокс, дури кога ќе се прифатам себеси за таков каков што сум, дури тогаш можам да се променам.

Карл Роџерс


Барај
Барај само:

Барај клучни зборови мозокот

Вкупно 48 најдени.

Страница 1 од 3
1. ОПШТ АДАПТАЦИОНЕН СИНДРОМ
(СТАТИИ/ПАТОПСИХА)
... минута вашиот крвен притисок ќе почне да се покачува што ќе создаде предиспозиција за оштетување пред се на срцето или мозокот, односно опасност од излив во мозокот или срцев удар. Мускулите кои сте ги ...
... став кон нив?   Експертите, по направените истражувања, сметаат дека биохемиските случувања во мозокот имаат најбитна улога во создавањето на нашите финансиски навики. За да утврдат што се случува ...
... вашите манипулатори, ги оневозможувате да ви го контролираат животот.   Обично перење на мозокот Оваа манипулативна техника многу често ја користат огласувачките и маркетинг агенциите, но и ...
4. ЕМОЦИОНАЛНИ ВАМПИРИ
(СТАТИИ/ПСИХАЕМОЦИИ)
... со вештина да одите на работа со своевиден „заштитен штит“ кој нема да дозволи отровните стрелички на критизерот да ви го нарушуваат расположението. Ако добро го истренирате мозокот да се справува со непријатните ...
5. ТРОЕН МОЗОК
(СТАТИИ/НЕУРОПСИХА)
... минатиот век, неврнаучникот Пол Меклејн го формулирал својот модел за еволуцијата на мозокот и однесувањето, нарекувајќи го „троен мозок“. Голема популарност оваа теорија добива со книгата објавена во ...
... и кога чувствуваме страв или недоверба, хормонот и невротрансмитер наречен кортизол го поплавува мозокот. Притоа, извршните функции што помагаат во напредниот мисловен процес како на пример оние за стратешко ...
7. ХАЛО ЕФЕКТ
(СТАТИИ/СОЦИОПСИХА)
... само што не прави „виновни“ за предрасуди туку изгледа дека овие случувања тешко допираат до деловите од мозокот кои би ни разјасниле дека тоа навистина ни се случува. Во овој контекст, очекувано се поставува ...
8. ПРОЗОРЕЦ КОН ИНТИМАТА
(СТАТИИ/НЕУРОПСИХА)
... за снимање на мозокот може да се одредат одредени шеми во мозочната активност која се појавува кога мислиме на другите луѓе. „Кога ги погледнавме податоците бевме шокирани, затоа што преку анализа на ...
9. САДИЗАМ И МАЗОХИЗАМ
(СТАТИИ/ПСИХАСЕКС)
... млечна киселина која исто така се доживува задоволувачки. Хемикалиите кои се лачат во мозокот, како што се серотонинот и мелатонинот, може да бидат под влијание на емоционалното и стресно искуство. Ефектите ...
10. ДИГИТАЛНА ТЕЛЕПАТИЈА
(СТАТИИ/САЈБЕРПСИХА)
... команди на роботи преку мозокот повеќе не е дел само од научната фантастика, туку сосема изводливо во реалноста.   Но, мозочните импланти се дел од инвазивната технологија, па нивната употреба ...
Ако мислевте дека мозокот кога решава некој проблем може да биде дефокусиран, сте се излажале.    Истражувачите од Карнеги Мелон Универзитетот преку испитувања со магнетна резонанца утврдиле ...
12. ПСИХОНЕУРОИМУНОЛОГИЈА
(СТАТИИ/НЕУРОПСИХА)
... на фактите.   Имено, Ејдер открил дека имуно-системот може да учи исто како и мозокот. Ова претставувало шок и било во директна спротивставеност со дотогашниот преовладувачки став во медицината, ...
13. И ВЕРУВАТЕ ЛИ НА ИНТУИЦИЈАТА?
(СТАТИИ/ПСИХАЕМОЦИИ)
... можеби најдобро е да ја сфатиме токму интуитивно, а не со преголемо размислување за неа. На некој начин таа е како автопилот во мозокот, па ако ја вклучите ќе ги процесира информациите и регулира вашето ...
... имаат некакво оштетување во меморијата или слично, тие сосема нормално си функционираат во општеството.   Соништата најчесто се приказни кои не се ништо повеќе од организирани од мозокот искуства ...
15. КАКО УТВРДУВАМЕ КОЈ Е ГЛАВЕН?
(СТАТИИ/СОЦИОПСИХА)
Во социјална ситуација речиси сите луѓе прават добра проценка на тоа кој како се рангира во социјалната хиерархија.   Истражувачите покажале дека користиме поинаков дел од мозокот кога учиме ...
Ако сакате некој да постигнува повеќе, давајте му комплименти.   Постои еден дел од мозокот, наречен стриатум, кој се активира во случај кога некој ќе ве награди, без оглед дали се работи за ...
Осамените луѓе имаат помалку сива маса во областите на мозокот задолжени за погледот и други социјални знаци.   Ова го утврдиле истражувачите предводени од Др. Риота Канаи од Институтот за Когнитивна ...
... за генска експресија и информации од базите на податоци за протеини за да идентификуваме мрежа од гени и протеини во мозокот кои играат клучна улога во развојот на биполарното нарушување“, изјави Др. Педросо. ...
19. ВЕЖБАЊЕТО ВЕ ПРАВИ ПОБИСТРИ
(СТАТИИ/ПСИХАГОН)
Сигурно сте почувствувале, после физичка активност мозокот ви работи некако побистро.   Новите истражувања покажуваат дека доколку редовно вежбате може осетно да го подигнете нивото на вашите ...
... да поттикне страв. Истовремено, со употреба на магнетна резонанца, направени се снимки со кои истражувачите успеале да покажат дека трагите од таа меморија исто така исчезнале и од делот на мозокот ...
<< Почеток < Пред 1 2 3 Следно > Крај >>
Psihagon Ltd.

Copyright © 2010-2014 Psihagon Ltd. All rights reserved.