RSS
Психа на Facebook
   

АНКЕТИ

За себе сметате дека како личност сте:
 
 
 
Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com

СЛУЧАЕН ИЗБОР

Слика
СРЕЌА ИЛИ ТАГА?
Петок, 21 Јануари 2011
Слика
ДЛАБОК МАШКИ ГЛАС ЗА МЕМОРИЈА
Понеделник, 21 Ноември 2011
Слика
КАКО ДА СТАНЕТЕ ВОЕН ПСИХОЛОГ?
Среда, 26 Октомври 2011
Слика
ГЕНЕТСКИ ПЕСИМИСТИ
Понеделник, 17 Јануари 2011
Слика
ТРОШЕЊЕ ЗА ПРЕСТИЖ
Понеделник, 31 Јануари 2011
Слика
АЛТРУИЗАМ ОД ВОЈНА?
Четврток, 02 Декември 2010
Слика
ХИЕНИТЕ НЕ СЕ СМЕАТ
Понеделник, 13 Декември 2010

Каде и да одам, гледам дека некој поет бил таму пред мене.

Зигмунд Фројд


Барај
Барај само:

Барај клучни зборови психологија

Вкупно 52 најдени.

Страница 1 од 3
Во моментите кога се вљубуваме, се чувствуваме како да не обзела некоја магија, но дали причината за пеперутките во стомакот е навистина личноста која е субјект на нашето заљубување или нешто сосема друго? ...
2. ОПШТ АДАПТАЦИОНЕН СИНДРОМ
(СТАТИИ/ПАТОПСИХА)
... тој го базира на физиологијата и психологијата нарекувајќи го Генерален Адаптивен Синдром (ГАС) или Општ Адаптационен Синдром. Но, пред да го објасниме неговиот научен модел, во кој темелно се опишува ...
... во животот, колку кога ќе се пензионирате или како и колку пари ќе ви требаат за да ги обезбедите децата и пред се нивното школување.   Штедачи Во еден друг исто така во психологијата познат ...
4. ЛИЧНОСНИ ТИПОВИ А Б Ц Д
(СТАТИИ/ПСИХАГОН)
... но тоа не ги спречува луѓето да ги класифицираат другите во „фиоки“. Голем дел од тие типологии се дел од т.н. „популарна психологија“ и немаат научна основа или одржливост. Па сепак, не се ни толку бесмислени ...
... Овој тип на манипулативна психологија е присутен во семејниот и социјалниот живот. Депривацијата се употребува, или поточно злоупотребува, за да принуди некого да се однесува послушно и да прави работи ...
6. ЕМОЦИОНАЛНИ ВАМПИРИ
(СТАТИИ/ПСИХАЕМОЦИИ)
... оптимизмот, колку и да го имате, и ви ја нарушуваат смиреноста. Терминот „емоционален вампир“ се разбира не е стручен термин, но е поим со кој во психологијата жаргонски се означува овој втор тип на луѓе. ...
7. СИНХРОНИЦИТЕТ
(СТАТИИ/ПАРАПСИХА)
Сигурно на сите ни се случила коинциденција на два или повеќе настани кои немаат каузална врска но нивната поврзаност има смисла, оваа загадочна појава е позната како Синхроницитет.   На пример, ...
8. АРХЕТИПИТЕ НА ЈУНГ И ТАРОТОТ
(СТАТИИ/ПАРАПСИХА)
... како многу корисен за следбениците на аналитичката психологија. Употребувајќи селекција од картите за да се создаде приказна, симболите може да се поврзат со проблемот за кој се дискутира.   Архетипите ...
... е да се види дека ова навистина се случува во реалниот свет,“ – вели Елизабет Гандерсон, асистент по психологија на Универзитетот Темпл во Филаделфија. „Пофалбата на вложениот труд, постапките и работите ...
10. ХАЛО ЕФЕКТ
(СТАТИИ/СОЦИОПСИХА)
... имаме склоност да го гледаме она што сакаме да го видиме. Хало ефектот е класично откритие во социјалната психологија. Ја означува идејата дека општата проценка за одредена личност (на пример, колку ...
Некои луѓе многу поинтензивно го доживуваат светот околу себе, нешто што ги прави различни и интересни. Кои се нивните карактеристики?   Пред да ги наведеме карактеристиките на овие луѓе, би ...
... пасивно ги одбива. Психологијата на пасивно агресивната личност е таква што тој или таа е всушност несигурна и манипулативна личност која е неспособна да каже „не“ на некого. Тие сакаат да бидат перципирани ...
13. КОНТРОЛА НА ЕМОЦИИТЕ
(СТАТИИ/ПСИХАЕМОЦИИ)
... итн. Фацијалната експресија е израз на она што го чувствуваме внатре, таа е израз на нашите емоции.   Емоцијата, гледано низ призма на психологијата, е краткотрајна психичка состојба која може ...
14. САДИЗАМ И МАЗОХИЗАМ
(СТАТИИ/ПСИХАСЕКС)
... некои автори, прекумерното впуштање во вакви активности може да доведе до силно нарушување на хемискиот баланс во организмот при што се јавува лесна ментална ретардација.   Психологија на Садомазохизмот ...
15. ДИГИТАЛНА ТЕЛЕПАТИЈА
(СТАТИИ/САЈБЕРПСИХА)
... да управуваат нешто во својата околина, па макар тоа да биде и само видео игра, само „налепувајќи“ си едвај видливо електронско коло на челото. Нивната примена во психологијата исто така, може да биде ...
16. ПСИХОНЕУРОИМУНОЛОГИЈА
(СТАТИИ/НЕУРОПСИХА)
... професионално со психологија или медицина, туку важел и како официјален став кај медицинарите. Но, годината 1974, и истражувањата на психологот Роберт Ајдер, од корен ќе ги променат работите. Откритијата ...
17. СЕНКАТА
(СТАТИИ/ПСИХАЕМОЦИИ)
Еден од „најегзотичните" архетипи во Јунговата психологија е Сенката. Аспектот на Сенката се однесува понекогаш и на целото несвесно, но обично се прифаќа дека таа е оној дел од егото кој тоа не сака да ...
18. ДЛАБИНСКА ПСИХОЛОГИЈА
(СТАТИИ/ПСИХАГОН)
Едноставен опис на длабинската психологија е дека тоа е дисциплина која го проучува пред се несвесното, а веројатно ви е попозната како психоанализа.   Длабинската психологија, иако така може ...
19. ПСИХОЛОГИЈА НА ПРОСТУВАЊЕТО
(СТАТИИ/ПСИХАЕМОЦИИ)
Да се згреши е човечки, да се прости божествено. Но, чинот на простување е многу полесно да го дефинираме отколку да го направиме.    Простувањето обично се поврзува со оставање зад нас ...
... да процесираат информации, и тоа како на детали така и на целата слика во одреден контекст.   Професорката по психологија, Холи Тејлор, која неколку месеци претходно веќе објавила истражување ...
<< Почеток < Пред 1 2 3 Следно > Крај >>
Psihagon Ltd.

Copyright © 2010-2014 Psihagon Ltd. All rights reserved.