RSS
Психа на Facebook
   

АНКЕТИ

За себе сметате дека како личност сте:
 
 
 
Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com

СЛУЧАЕН ИЗБОР

Слика
ВНИМАВАЈТЕ, СТРЕСОТ Е ЗАРАЗЕН
Вторник, 06 Декември 2011
Слика
РОДИТЕЛИ, БЕЗ НАСИЛСТВО!
Вторник, 30 Ноември 2010
Слика
СЕЛЕКТИВНИ СПОРТСКИ ФАНОВИ
Четврток, 27 Јануари 2011
Слика
БЛИСКИ, А СТРАНЦИ
Четврток, 17 Февруари 2011
Слика
ПАРИ ЗА ЖИВОТНИ ЗАДОВОЛСТВА
Вторник, 21 Декември 2010
Слика
ИНТЕРКУЛТУРНА ПСИХОЛОГИЈА
Четврток, 21 Јули 2011

Постигнувањето во општеството се проценува со погрешно дефинираниот критериум според кој принудно сте ставени во позиција другите да ви определуваат колку сте успешни.

Алберт Бандура


Барај
Барај само:

Барај клучни зборови стресот

Вкупно 50 најдени.

Страница 1 од 3
1. ОПШТ АДАПТАЦИОНЕН СИНДРОМ
(СТАТИИ/ПАТОПСИХА)
Стресот, за жал, стана дел од секојдневието во животот на модерниот човек, но како всушност нашиот организам реагира кога ќе биде подложен на стрес?   Во 1936 година Унгарскиот ендокринолог ...
Негативните или т.н. токсични емоции, како лутината, гневот и стресот во општа смисла, може да имаат деструктивен ефект не само врз менталното туку и врз физичкото здравје.   Голем број лекари, ...
3. ПСИХОНЕУРОИМУНОЛОГИЈА
(СТАТИИ/НЕУРОПСИХА)
... реакции.   Влијанието на хормоните кои се излачуваат при стресот е уште еден начин кој ни ја посочува поврзаноста меѓу емоциите и имуно-системот. Катехоламините (епинефринот и норепинефринот, ...
... претпоставени и колегите од работа како и родителите, тогаш степенот на анксиозност е најголем. Стресот се појавува кога еден корисник на својот профил ќе објави нешто што за овие групи на луѓе е ...
5. СТРЕСОТ И САМОДОВЕРБАТА
(СТАТИИ/ПАТОПСИХА)
Еден од најдобрите начини да се справите со стресот е да стекнете поголема самодоверба.   Сите ние познаваме некој кој постојано доцни, а притоа не се возбудува многу околу тоа. Сосема спротивно, ...
... личност не може да го поднесе стресот и се вклучува во состојба на „борба или бегство“.   Покрај ова, ако сте еден од оние родители кои користат казни, особено физички тип на казнување за да си ...
7. ШТО Е ЕМОЦИОНАЛНО НАПУШТАЊЕ?
(СТАТИИ/ПСИХАЕМОЦИИ)
... да му се најде емоционално на своето детенце. Многу често се работи за реплицирање на сопственото искуство од детството, но исто така причините може да лежат во стресот. Многу е битно во развојот на детето ...
... расположението и да го смири вашиот нервен систем. Истражувањата покажале дека шумската средина обезбедува состојба на пониско ниво на кортизол (хормон на стресот), понизок пулс, понизок крвен притисок, ...
... како резултат на стресот. Не е невообичаено и двете страни да имаат иста реакција, да се зближувачи или оддалечувачи, но најчесто се зема едната улога. Исто така, честопати за одделни работи, партнерите ...
10. 10 ИНТЕРЕСНИ ФАКТИ ЗА ОРГАЗМОТ
(СТАТИИ/ПСИХАСЕКС)
... и елиминација на ефектите од стресот.   7. Предвремена ејакулација Проблем со предвремена ејакулација има секој трет маж. Проблемите може да ги надминете сами со помош на релаксациони техники ...
... за која се смета дека е прва од таков тип, истражувачите покажале дека стресот ја менува метилацијата на ДНК молекулот со што ја менува и активноста на некои гени. Тимот го предводеле научници од Рур ...
... факт е дека квантитетот на сексот и стресот се обратно пропорционално поврзани. Но, неодамна тим на германски истражувачи предупреди на фактот дека овие две варијабли не треба да се земат прелесно. Нивните ...
13. КАКО ДА СЕ МОТИВИРАТЕ СЕБЕСИ
(СТАТИИ/ПСИХАГОН)
... кои треба да се направат, па незнаејќи од каде да почнеме, мотивацијата ни паѓа на нула. Покрај оваа причина, секако „популарни“ чинители можат да бидат: стресот, анксиозноста, депресијата, недоволното ...
Според едно истражување на Универзитетот во Висконсин, Медисон, стресот влијае врз развојот на мозокот кај децата. Истражувачите објаснуваат дека според сите испитувања што ги направиле врз животни, ...
... некоја релација, постојат чекори кои една индивидуа може да ги преземе во било која од овие ситуации за да си го среди спиењето. Најпрвин, на секого му треба здрав начин за справување со стресот во рамките ...
... стрес. Неговото „пештерско време" е како краток одмор: го редуцира стресот заборавајќи на проблемите и се фокусира на работи како гледање телевизија, читање весници или играње видео игри.   Тој ...
... депресијата поверојатна. Слично на тоа, кај мажите, социјалните и психолошките фактори како на пример стресот на работа, недостаток на социјална поддршка, како и зголемена употреба на алкохол може да ...
18. СТРЕСОТ ГИ МЕНУВА ОДЛУКИТЕ
(СТАТИИ/ПАТОПСИХА)
... стресот придонесува луѓето да се фокусираат на нештата во смисла на позитивен исход, ова не е нешто што би го помислиле на прва. Стресот обично се асоцира со негативни искуства, па човек би помислил дека, ...
19. СИТЕ СТРАНИ НА ЉУБОВТА
(СТАТИИ/ПСИХАЕМОЦИИ)
... нивното здравје во периодот пред, за време, и по 4-7 дневна одделеност. Следењето вклучувало тестирања на плунката на двојките за кортизол, хормон кој е вообичаен за стресот. Физичката одделеност го зголемила ...
... за помладите играчи кои многумина се сеуште тинејџери или на студентска возраст. Иако физички може да бидат подготвени и да изгледаат подготвтено, сепак психички тие сеуште не се доволно отпорни на стресот ...
<< Почеток < Пред 1 2 3 Следно > Крај >>
Psihagon Ltd.

Copyright © 2010-2014 Psihagon Ltd. All rights reserved.