RSS
Психа на Facebook
   

АНКЕТИ

За себе сметате дека како личност сте:
 
 
 

ПОПУЛАРНО ВО БИОПСИХА

Слика
ОПЛОДУВАЧКИ ПРОГЕСТЕРОН
Петок, 25 Март 2011
Слика
СИНДРОМ НА СКРШЕНО СРЦЕ
Четврток, 01 Декември 2011
Слика
ВЕЖБАЊЕ ПРОТИВ НЕРВОЗА
Петок, 08 Април 2011
Слика
ВАЛКАНИ И НЕМОРАЛНИ МИСЛИ
Петок, 02 Декември 2011
Слика
ТЕТА МОЗОЧНИ БРАНОВИ
Среда, 14 Декември 2011
Слика
ПОВРЗЕТЕ СЕ СО ВАШАТА МАЧКА
Четврток, 23 Декември 2010
Слика
ТЕРАПИЈА СО МИЛЕНИЧИЊА
Вторник, 13 Септември 2011
Слика
СЕ ЗА КУЧИЊАТА
Понеделник, 29 Ноември 2010
Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com

СЛУЧАЕН ИЗБОР

Слика
КАКОВ БИЛ СЕКСОТ ПРЕД ТРИ ВЕКА?
Петок, 03 Декември 2010
Слика
СРАМЕЖЛИВЦИТЕ УМИРААТ МЛАДИ
Понеделник, 01 Ноември 2010
Слика
МУНЧХАУЗЕН СИНДРОМ
Петок, 05 Август 2011
Слика
(НЕ)УСПЕШЕН ФЕЈСБУК
Сабота, 07 Мај 2011
Слика
ПАРАДОКС НА ИСКУШЕНИЕТО
Понеделник, 13 Декември 2010
Слика
ЗОШТО Е КОРИСНА ЉУБОПИТНОСТА?
Четврток, 10 Ноември 2011
Слика
5 НАЈЧЕСТИ СОНИШТА КАЈ ЖЕНИТЕ
Четврток, 10 Ноември 2011
Слика
ПАТОЛОШКИ ЛАЖГОВЦИ И ВИСТИНОЉУБЦИ
Вторник, 13 Декември 2011

„Рационализацијата може да се дефинира како себезалажување со помош на разумот“

Карен ХорнајНАСЛЕДСТВОТО ПОСИЛНО ОД СРЕДИНАТА PDF Печати Е-пошта
(1 глас, просечно 5.00 од можни 5)
прочитано 6285 пати
Вторник, 22 Мај 2012 20:39

Кога се работи за карактерните црти, наследството има посилна улога отколку средината.

природа против наследство

Едно ново истражување покажа дека гените имаат поголемо влијание врз карактерните црти, како што се самоконтрола, одлучување и социјабилност, во однос на тоа што се мислеше порано.

Според психолозите од Универзитетот во Единбург, карактеристиките кои се под генетско влијание, може да бидат клуч за тоа колку една личност ќе биде успешна во животот. Во студија од повеќе од 800 пара близнаци тие откриле дека гените се повлијателни во формирањето на клучните особини на личноста отколку домашната средина и околина.

гени и близнаци

Студијата на близнаци во САД, повеќето постари од 50 години, употребила серија на прашалници за да утврди како тие се перципираат себеси и другите. На пример „Дали сте под влијание на луѓе со цврсти мислења?“ и „Дали сте разочарани од достигнувањата во вашиот живот?“. Резултатите биле мерени со помош на Психолошката Риф Скала за Добросостојба, која ги проценува и стандардизира овие карактеристики.

 

близнаци

Истражувачите утврдиле дека идентичните близнаци, чија ДНК е идентична, имале двојно поголема склоност за споделување на особините отколку не-идентичните близнаци.

Истражувачите велат дека откритијата се значајни затоа што колку е појака генетската врска, толку е поверојатно дека овие карактерни црти ќе се пренесат низ фамилијата.

мајка и дете

Истражувачите откриле дека гените влијаат врз чувството за целисходност на една личност, колку добро се снаоѓа со луѓе и нејзината способност за продолжително учење и развој. А пак, како што тврди Др. Тимоти Бејтс од Универзитетот во Единбург, генетското влијание се покажало како најсилно кај чувството на самоконтрола на личноста.

 гени и мозок

„Уште од древни времиња, луѓето дебатирале за природата на добриот и природата на прекрасниот живот. Зошто се чини дека некои луѓе добро управуваат со својот живот, имаат добри релации со другите и соработка преку која ги остваруваат своите цели додека другите не? Порано, улогата на семејството и средината околу домот била доминантна во идеите на луѓето во врска со тоа што влијае врз психолошката благосостојба. Како и да е, оваа студија акцентира многу поголемо влијание на генетиката“ - вели Бејтс.

близнаци во градинка

Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com
  
Psihagon Ltd.

Copyright © 2010-2014 Psihagon Ltd. All rights reserved.