RSS
Психа на Facebook
   

АНКЕТИ

Дали некогаш во животот сте имале парапсихолошко искуство?
 
 

ПОПУЛАРНО ВО БИОПСИХА

Слика
ОПЛОДУВАЧКИ ПРОГЕСТЕРОН
Петок, 25 Март 2011
Слика
СИНДРОМ НА СКРШЕНО СРЦЕ
Четврток, 01 Декември 2011
Слика
ВЕЖБАЊЕ ПРОТИВ НЕРВОЗА
Петок, 08 Април 2011
Слика
ВАЛКАНИ И НЕМОРАЛНИ МИСЛИ
Петок, 02 Декември 2011
Слика
ТЕТА МОЗОЧНИ БРАНОВИ
Среда, 14 Декември 2011
Слика
ПОВРЗЕТЕ СЕ СО ВАШАТА МАЧКА
Четврток, 23 Декември 2010
Слика
ТЕРАПИЈА СО МИЛЕНИЧИЊА
Вторник, 13 Септември 2011
Слика
СЕ ЗА КУЧИЊАТА
Понеделник, 29 Ноември 2010
Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com

СЛУЧАЕН ИЗБОР

Слика
БЕБИЊА И СОЦИЈАЛНА ДОМИНАЦИЈА
Петок, 11 Февруари 2011
Слика
ДЕВОЈКИ, САМО НАПРЕД
Вторник, 07 Декември 2010
Слика
СО ЕМОЦИИ ДО ЗДРАВА ИСХРАНА
Вторник, 09 Ноември 2010
Слика
5 ПАТИШТА ДО СРЕЌАТА
Понеделник, 14 Март 2011
Слика
ФУЛ МОЗОК
Вторник, 22 Март 2011
Слика
ЕСЕНСКО - ЗИМСКА ТАГА
Петок, 25 Ноември 2011
Слика
ПРОЗОРЕЦ КОН ИНТИМАТА
Петок, 08 Март 2013

Постигнувањето во општеството се проценува со погрешно дефинираниот критериум според кој принудно сте ставени во позиција другите да ви определуваат колку сте успешни.

Алберт БандураКРЕАТИВНА ХЕМИКАЛИЈА ЗА УМНИ ЛУЃЕ PDF Печати Е-пошта
(0 гласови, просечно 0 од можни 5)
прочитано 4254 пати
Четврток, 18 Ноември 2010 19:21

Креативноста не е само наплив од идеи – мозочните мерења на "креативна хемикалија" открија сложено взаемно дејствување помеѓу генијалноста и интелегенцијата.

 

креативност

Додека високото ниво на оваа хемикалија во одреден дел од мозокот ја поттикнува креативноста кај навистина паметните луѓе, кај просечно интелегентните се случува спротивното.

Н-ацетил-аспартат (НАА) се наоѓа во невроните и се чини дека е поврзана со нервното здравје и метаболизмот. Рекс Јунг од Универзитетот на Ново Мексико во Албукерки и неговите колеги веќе знаеја дека високите нивоа на НАА во левата париетално-окципитална половина, која управува со сензорните и визуелни информации, се поврзани со интелегенцијата.

Со цел да истражат дали НАА игра некаква улога во креативноста, тимот на Јунг изврши мерење на НАА во различни мозочни региони кај 56 мажи и жени на возраст од 18 до 39 години. Тие исто така им ја тестираа општата интелегенција и, поконкретно, нивната способност за неограничено размислување, битен фактор во креативноста кој подразбира осмислување на нови идеи, на пример нова примена за секојдневните нешта.

креативно наредени боици

Се на се, креативноста на волонтерите соодветствуваше со нивоата на НАА во мозочниот регион наречен антериорен цингуларен гирус (АЦГ) , кој ја регулира активноста на челната мозочна кора – вклучена во повисоки ментални функции. Но додека ниските нивоа на НАА во АЦГ беа поврзани со зголемена креативност кај просечно интелегентни луѓе, кај оние со IQ над 120, се случуваше обратно.

Јунг претпоставува дека ако има помалку НАА да ја регулира активноста на челната мозочна кора кај "просечните" мозоци, тие се послободни во размислувањето и полесно доаѓаат до нови идеи. Сепак, кај натпросечно интелегентните луѓе се чини дека поцврста контрола врз челната мозочна кора ја зголемува креативноста. Можеби ова се случува заради тоа што тие ионака почесто доаѓаат до нови идеи, и посилната контрола им овозможува да ја "усовршат" таа способност.

намалена креативност

"Луѓето велат дека морате да ги пуштите Вашите мисли слободно да талкаат за да бидете креативни," вели Јунг. "За просечно интелегентните луѓе, веројатно е точно дека морате да активирате повеќе региони на Вашата челната мозочна кора со цел да дојдете до некое ново креативно сознание, но кај поинтелегентните се случува нешто друго."

Пол Хауард-Џонс од Универзитетот во Бристол, Велика Британија, се согласува дека различни когнитивни (сознајни) процеси можат да претставуваат основа за креативноста кај луѓе со различен IQ. "Ова ги поддржува бихејвиористичките докази дека IQ-то е само почеток во зависност од кој се менува односот со креативноста," вели тој.

Сепак, и Хауард Џонс и Кенет Хејлмен од Универзитетот во Флорида предупредуваат дека Јунговите заклучоци остануваат претпоставки, со оглед на тоа дека се уште не разбираме детално како НАА влијае врз невроните.

сликање

Хејлмен додава дека би било интересно да се испита дали НАА е во меѓусебна поврзаност со креативниот аспект познат како конвергентно размислување – способност да се поврзат голем број индивидуални фактори во една област.

Јунг исто така верува дека неговите наоди фрлаат нова светлина врз тоа како работеле генијалните умови – на пример, Анштајн. "Не верувам дека некогаш му бил измерен IQ, но најверојатно било околу 120 – висок, но не премногу," вели тој. "Би сакал да видам како изгледал неговиот АЦГ, бидејќи интелегенцијата сама по себе не го довела тој степен, туку според мене тоа била интелегенција здружена со креативност."

Ајнштајн

Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com
  
Psihagon Ltd.

Copyright © 2010-2014 Psihagon Ltd. All rights reserved.