RSS
Психа на Facebook
   

АНКЕТИ

За себе сметате дека како личност сте:
 
 
 
Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com

СЛУЧАЕН ИЗБОР

Слика
ПСИХОЛОГИЈА НА ДОПИРОТ
Понеделник, 26 Декември 2011
Слика
СОНУВАЊЕТО ГИ НАМАЛУВА ТРАУМИТЕ
Вторник, 06 Декември 2011
Слика
КАСТРАЦИОНА АНКСИОЗНОСТ
Вторник, 19 Април 2011
Слика
НЕ ВЕРУВАЈТЕ НА ГЛАДЕН МАЈМУН
Среда, 01 Декември 2010
Слика
МОЗОКОТ СУДИ И КАЗНУВА
Среда, 19 Октомври 2011
Слика
5 ПАТИШТА ДО СРЕЌАТА
Понеделник, 14 Март 2011

Единствените нормални луѓе се оние кои што не сте ги запознале добро.

Алфред Адлер"ПАРАДОКСИТЕ" НА ИНТЕРНЕТОТ PDF Печати Е-пошта
(0 гласови, просечно 0 од можни 5)
прочитано 5097 пати
Среда, 26 Октомври 2011 09:49

Дали користењето интернет доведува до зависност, осаменост, депресија.... и сифилис?...

пред компјутер

Дали интернетот е лош за нас? Следува психолошко истражување за поврзаноста помеѓу употребувањето на интернет и зависноста, осаменоста и депресијата.

Како сите нешта што ги трансформирале нашите животи, интернетот исто така го привлече вниманието на песимистите и клеветниците кои тврдат дека е лош за нас.

Две од пореспектибилните тврдења против интернетот се дека е зависност и дека може да ја зголеми осаменоста и депресијата.

депресија

Веројатно поневистинито од двете тврдења е дека интернетот предизвикува осаменост, со оглед на тоа дека е медиум за комуникација. Сепак, некои тврдат дека луѓето завршуваат со користење на интернет наместо да се социјализираат лице во лице.

Пред повеќе од десет години кога интернетот не беше толку експониран, група на истражувачи откри нешто што го нарекоа "парадоксот на интернетот." И покрај тоа што беше уште еден начин на комуникација со другите луѓе, тие открија дека употребата на интернет беше поврзана со депресија и осаменост.

работа на компјутер

Но, кога истражувачите ги испитуваа истите луѓе 3 години подоцна, овие ефекти исчезнаа. Не само тоа, туку открија и дека употребата на интернет е поврзана со зголемена добросостојба и општествена ангажираност.

Сега, кога интернетот достигна адолесценција, овие недоразбирања - да, интернетот е лош за тебе, не, добар е за тебе - сеуште постојат. Некои истражувања испаднаа позитивни, некои неутрални, некои многу негативни. Слични неубедливи резултати кога посебно се истражуваа и-мејлот, собите за разговор или генералната социјабилност.

тастатура

Зависност од Интернет

Прашањето дали е можно да се стане зависен од интернет се покажа како поконтреверзно за експертите. Дебатата особено се загреа околу тоа дали треба да се вклучи во психолошки пореметувања.

Една од причините зошто е толку тешко да се одлучи дали постои интернет зависноста делумно е аргументот околу значењето на зборот зависност. Еден начин за надминување на овој проблем е јасно дефинирање на интернет зависноста - запишете како изгледа интернет зависник - потоа обидете се да ја примените оваа дефиниција врз луѓето за кое сметате дека се зависници, доколку навистина им одговара.

Но, кога се истражија 39 студии за интернет зависноста, тие открија дека дефиницијата не одговараше. Всушност најпопуларната дефиниција за интернет зависноста немаше смисла. Не успеа да направи разлика помеѓу луѓето кое беа психолошки тажни и таканаречените интернет зависници. Изгледа дека идеата за интернет зависник како корисна дијагностичка алатка не функционира.

скајп комуникација

Всушност не мора да направите било какво истражување за да дојдете до заклучок дека концептот за 'интернет зависник' е без смисла. Тоа е бидејќи интернетот е медиум за комуникација, не е крај за себе. Некој може со часови секојдневно да порачува водка онлајн, но вие ќе бидете под голем притисок да расправате дека се работи за интернет зависник, а не за алкохоличар.

Наместо самиот интернет, примарни цели кои треба да се опишат како зависности се коцкање, порнографија и шопинг, иако многумина сеуште тврдат дека луѓе не може да бидат зависни од овие работи бидејќи тие се поблиски до принуди.

Значи, постојат малку докази дека луѓето навистина станаа зависни од интернетот во вистинска смисла на зборот.

дете на интернет

Средување на конфузијата

Други, помалку респектибилни тврдења се однесуваат на тоа зошто интернетот може да биде лош за нас. Но, тие не се базираат на некакво истражување и често се поддржани од луѓето кои очајно се обидуваат смислат нешто што ќе привлече внимание. Не вреди да се спомнуваат, дури и кога се прекоруваат, но мора да се истакне дека има барем мал или пак никаков доказ да сето тоа.

На насловната страна на еден британски медиум стоеше насловот "Фејсбук шири сифилис." Ова е светското резонирање кое се користеше за да се дојде до овој заклучок: инфекциите од сифилис во дел од Британија се во пораст; некои луѓе имаат секс со луѓе кои прво ги сретнале на Фејсбук; поради тоа Фејсбук шири сифилис.

интернет врска

Другите тврдења околу интернетот се понезначајни и поповршни, но го употребуваат истото ниво на вештини за расудување. Еве неколку со кои можеби сте запознати: интернетот ќе ви предизвика рак, ќе ве здебели, загрижи, оглупи, ќе ве направи расеани, понекреативни, неспособни за концентрација итн. Веројатно тоа се наоѓа на врвот на зависноста, осаменоста, депресијата и сифилисот.

компјутер со катанец

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com
  
Psihagon Ltd.

Copyright © 2010-2014 Psihagon Ltd. All rights reserved.