RSS
Психа на Facebook
   

АНКЕТИ

Дали некогаш во животот сте имале парапсихолошко искуство?
 
 
Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com

СЛУЧАЕН ИЗБОР

Слика
КАКО ДА ИМ ПРОСТИТЕ НА ДРУГИТЕ?
Четврток, 10 Ноември 2011
Слика
СЕЛЕКТИВНИ СПОРТСКИ ФАНОВИ
Четврток, 27 Јануари 2011
Слика
МАЈКИТЕ НА БЛИЗНАЦИТЕ ЖИВЕАТ ПОДОЛГО
Понеделник, 12 Септември 2011
Слика
ШИЗОФРЕНИЈА, 100 ГОДИНИ ПОДОЦНА
Понеделник, 07 Ноември 2011
Слика
ИНТЕЛИГЕНЦИЈА ПО ЖЕЛБА
Вторник, 09 Август 2011
Слика
ЖЕЛБА ЗА БЕСМРТНОСТ
Петок, 22 Април 2011
Слика
ПИШТОЛ ЗА ТЕСТОСТЕРОН
Среда, 20 Април 2011

Има еден  многу чуден парадокс, дури кога ќе се прифатам себеси за таков каков што сум, дури тогаш можам да се променам.

Карл Роџерс


СКОПЈЕ
Sat, 25 Oct 2014 11:30 am CEST
Mostly Cloudy
8°C
До: 7°C
Од: 3°C
Изгрев  6:54 am
Залез 5:37 pm
Ветер: 11.27 kmh
Влажност: 71 %
Видливост: 9.99 km
Притисок: 1015.92 mb
Стабилен
 
Tommorow
 26 Oct 2014
Partly Cloudy
 
11°C / 2°C
Tommorow
 27 Oct 2014
Mostly Sunny
 
12°C / 1°C
Tommorow
 28 Oct 2014
Sunny
 
13°C / 2°C
Tommorow
 29 Oct 2014
Partly Cloudy
 
14°C / 4°C
Tommorow
 30 Oct 2014
Partly Cloudy
 
14°C / 3°C
Tommorow
 31 Oct 2014
Partly Cloudy
 
12°C / 2°C
Tommorow
 1 Nov 2014
Partly Cloudy
 
12°C / 1°C
Tommorow
 2 Nov 2014
Sunny
 
13°C / 2°C
Tommorow
 3 Nov 2014
Sunny
 
14°C / 0°C

ЖЕЛБА ЗА БЕСМРТНОСТ PDF Печати Е-пошта
(7 гласови, просечно 4.29 од можни 5)
прочитано 11792 пати
Петок, 22 Април 2011 18:41

Стравот од смртта и желбата за бесмртност е природна појава која се случува кај секој смртник.

страв од смртта

Човечкиот мозок не може едноставно да се соочи со идејата за непостоење. Психолошките истражувања покажуваат дека на луѓето им е тешко да сфатат дека животот на земјата е ограничен. За да се утешат, луѓето бараат излез во религијата, или бараат начин да се прослават за да останат запаметени.

Верувањето дека постои живот после смртта е во нашата природа. Тоа не е ментален механизам што може да го користиме за да побегнеме од реалноста на самиот факт дека нема да постоиме кога ќе дојде крајот на нашиот живот. Психолозите се обиделе да го потврдат ова. Во неколку експерименти, Џеси Беринг и неговите колеги најдоа доказ дека верувањето во живот после смртта е интуитивно, тоа се појавува природно. Тие открија дека децата сметаат дека со смртта се прекинуваат биолошките процеси (на пример, не функционираат ушите), меѓутоа, голем дел од децата сметаат дека психолошките функции (на пример, размислувањето и посакувањето) продолжуваат и после смртта. Беринг го откри истиот податок и кај возрасните, и што е поинтересно, тој откри дека кај нив е обратно, тие беа сигурни дека психолошките функции престануваат порано од биолошките.

Позната ни е и идејата дека не можеме да си ја замислиме сопствената смрт. Во 20 век, Сигмунд Фројд, откривачот на психоанализата, ја дискутираше темата дека волјата за смрт ја обезбедува бесмртноста. Во еден есеј за Првата светска војна, Фројд напиша дека е вознемирувачки фактот што мажите сакаат да одат во војна, меѓутоа тоа било така затоа што тие биле уверени дека ќе станат бесмртни.

бесмртност

Верувањето во постоењето или непостоењето, или пак вечното постоење е во самиот мозок. Некои луѓе со психијатриски нарушувања веруваат дека воопшто не постојат. Пациенти кои страдаат од сериозна психотична депресија, сметаат дека се мртви или пак дека нивното тело се распаѓа или пак дека во нивното тело нема органи. Оваа појава кога луѓето сметаат дека не постојат се вика нихилистичка заблуда или заблуда на негирање. Слично невропсихијатриско нарушување се јавува кај луѓето кои имаат повреди во париеталниот лоб на нивниот мозок и сметаат дека се мртви или не постојат. Во ретки случаи, можат да помислат дека се бесмртни.

Идејата за бесмртност е клучна во многу религии. Всушност, главното прашање за кое религијата бара одговор е што се случува со нас после смртта. Египет беше изворот на првата вистинска монотеистичка религија. Верувањето е дека Озирис повторно ќе се врати од мртвите исто како и поплавата на реката Нил што се случувала секоја година, и дека растенијата ќе почнат да растат од мртва земја па така и луѓето ќе се вратат од смртта и ќе живеат засекогаш. Самото зачувување на телата во сувата почва на Египет беше охрабрувачки знак што доминираше во египетската вера со години, а потоа целата оваа вера станала основа за јудаизмот, христијанството и исламот. Старите Еѓипќани сметале дека душата преживувала и ја избегнувала смртта. Зачувувањето на телото со мумифицирање беше основниот чекор за да се се врати душата во исто тело.

Озирис

Криониката е модерна техника на мумификација. Тоа е всушност замрзнување на телото на човек кој неодамна умрел со цел да се овозможи неговото воскресение во иднина. Телото, кое е во состојба на суспензија се замрзнува до степен кога молекуларното физичко распаѓање целосно престанува. Кога ќе се пронајде лекот за болеста што предизвикала смрт, лицето може да се врати во живот и да живее.

Спомениците и другите украси се само симболи за човечката потрага по постојаност, бесмртност, вечност и убавина. Ваквите предмети играле голема улога во религиозниот и општествениот живот на примитивните заедници. Митовите за камените фигури што се враќале во живот ии живите луѓе кои се присторувале во статуи ги има во изобилство во античката и религиозната митологија.

Исус Христос

Нашите гени бараат вечност преку репродукцијата, иако, амебите, бактериите и вирусите живеат многу подолго од луѓето. Пренесувањето на гените и не е баш некоја гаранција за бесмртност. Идентичните близнаци се 100% генетски поврзани. Родителите и децата делат 50% од гените. Бабите и дедовците, внуците, тетките и чичковците, правнуците и полу-браќата и сестрите делат 25% од гените. До седмата генерација, остануваат само 0,78% од гените на претците.

Самата слава не може да постигне бесмртност. Името и делото на некој познат човек ќе останат “да живеат” и после неговата смрт. Тоа сепак зависи од тоа како еден човек е запомнат од следните генерации. Со изобилството на идеи, теории и уметнички дела, научни откритија, музички и визуелни продукции, шансата дека една личност ќе остане запаметена за секогаш е многу мала.

Понекогаш, самата мисла дека сме дел од универзумот и дека деловите од нашите тела се враќаат во земјата и повторно живеат како жива материја на земјата може да не’ утеши. Може да станеме цвеќе, дрво, река, птица, риба или лав. Ние сме бесмртни затоа што сме направени од бесмртна материја. Лудвиг Витгенштајн еднаш рекол: „Ако сметаме дека вечноста не е само бескраен временски период туку безвременост, тогаш вечниот живот ќе им припаѓа на тие што живеат во сегашноста.“ Вечноста е тука во сегашноста и не е нешто што не’ чека во иднината.

вечност

Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com
  
article thumbnailПАРАПСИХАСИНХРОНИЦИТЕТ

Сигурно на сите ни се случила коинциденција на два или повеќе настани кои немаат каузална врска но нивната по  ... 


article thumbnailПАРАПСИХААРХЕТИПИТЕ НА ЈУНГ И ТАРОТОТ

Според теориите на Карл Јунг, Тарот картите, особено оние од Големата Аркана, може да се употребуваат при псих  ... 


article thumbnailПАРАПСИХАПАРАНОРМАЛНА ПСИХОЛОГИЈА

Иако постојат одредени стандарди и верувања во психологијата, погледите често може да се разликуваат, особен  ... 


article thumbnailПАРАПСИХАШЕСТОТО СЕТИЛО - НАУЧНО ДОКАЖАНО

 Психичките феномени се контроверзни и секоја дискусија за паранормалното предизвикува дебата...


article thumbnailПАРАПСИХАХИПНОЗАТА РЕАЛНО

Хипнозата е променета состојба на свеста при која субјектот е поподложен на сугестии и поприемчив за насочув  ... 


article thumbnailПАРАПСИХААВТОХИПНОЗА

Ако знаете да практикувате антихипноза ќе можете да се здобиете со поголема контрола врз вашиот живот и ќе мо  ... 


article thumbnailПАРАПСИХАВИДОВИ ТЕЛЕКИНЕЗА

Телекинезата е психичка способност, позната и како “ум-над-материја” вештина.


article thumbnailПАРАПСИХАТЕЛЕПАТИЈА

Телепатијата се дефинира како комуникација на мисли, чувства или знаење од една на друга личност без да се ко  ... 


Psihagon Ltd.

Copyright © 2010-2014 Psihagon Ltd. All rights reserved.