RSS
Психа на Facebook
   

АНКЕТИ

За себе сметате дека како личност сте:
 
 
 

ПОПУЛАРНО ВО ПСИХАГОН

Слика
ИМЕТО КАЖУВА МНОГУ
Вторник, 28 Декември 2010
Слика
ТОП 5 СОВЕТИ ЗА ХАРИЗМА
Вторник, 15 Февруари 2011
Слика
ВАШЕТО ТЕЛО Е ВАША ПОРАКА
Понеделник, 19 Март 2012
Слика
ТОП 10 МЕНТАЛНИ ПОРЕМЕТУВАЊА
Сабота, 20 Ноември 2010
Слика
НЕРВЕН СЛОМ
Четврток, 12 Јануари 2012
Слика
МОМЧЕТО КОЕ РАСТЕШЕ КАКО ДЕВОЈЧЕ
Четврток, 05 Јануари 2012
Слика
ЉУБОВ И ПОТСВЕСТ
Понеделник, 25 Април 2011
Слика
СИТЕ СТРАНИ НА ЉУБОВТА
Вторник, 31 Јануари 2012
Слика
КАКВИ СЕ КРЕАТИВНИТЕ ЛУЃЕ?
Петок, 14 Октомври 2011
Слика
МУЗИКА И КАРАКТЕР
Петок, 21 Јануари 2011
Слика
7 КРЕАТИВНИ ТЕХНИКИ
Среда, 19 Јануари 2011
Слика
ЗНАМ ДЕКА МЕ ГЛЕДАШ
Среда, 04 Јануари 2012
Слика
ОЧИТЕ СЕ ОГЛЕДАЛО НА ДУШАТА
Четврток, 09 Декември 2010
Слика
КАКВА БОЈА Е БУКВАТА М?
Четврток, 28 Јули 2011
Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com

СЛУЧАЕН ИЗБОР

Слика
ОД ПОГРЕБ ДО ОПШТЕСТВО
Четврток, 03 Февруари 2011
Слика
ДВОЈНИОТ ЖИВОТ НА ЖЕНИТЕ
Понеделник, 21 Март 2011
Слика
ИНТЕРКУЛТУРНА ПСИХОЛОГИЈА
Четврток, 21 Јули 2011
Слика
РЕИНКАРНАЦИЈА: МЕМОРИСКА ГРЕШКА?
Вторник, 30 Ноември 2010
Слика
МАРКЕТИНГ И СЕ Е МОЖНО
Понеделник, 19 Декември 2011
Слика
ПОДЕЛЕН МОЗОК
Понеделник, 19 Септември 2011
Слика
ХОЛИВУД ГИ ОЦРНИ "ПСИХОПАТИТЕ"
Понеделник, 12 Декември 2011
Слика
ВЕЖБАЊЕТО ВЕ ПРАВИ ПОБИСТРИ
Среда, 31 Октомври 2012

Ако не ги изразите своите оригинални идеи, ако не го слушате сопственото битие, вие сте се издале себеси.

Роло Меј


Сваштарник


ЦИГАРИТЕ СМИРУВААТ PDF Печати Е-пошта
(1 глас, просечно 5.00 од можни 5)
прочитано 3351 пати
Вторник, 30 Ноември 2010 23:26

Смирувачките невролошки ефекти на никотинот беа докажани на група непушачи кои беа испровоцирани да се налутат.

пушач

Истражувачите кои пишуваат за списанието "Behavioral and Brain Functions" (кое го издава БиоМед Централ) посочуваат дека никотинот може да ја зголеми активноста на одредени делови на мозокот кои се вклучени во инхибирање на негативните емоции како лутината.

Жан Гехрик предводеше тим научници од Калифорнискиот Универзитет кои проучуваа каков ефект имаат никотинските фластери врз субјектите кои беа решени да се одмаздат за провокација која имаше за цел да ги налути. Субјектите играа компјутерска игра и притоа можеа да видат на екранот друг играч за кој сметаа дека им е противник. Всушност, противникот не постоеше и тие играа сами. По секоја рунда, победникот можеше да му пушти на поразениот серија непријатни звуци, со времетраење и јачина која сам ќе ја одредеше. Кај некои од субјектите никотинот беше поврзан со намалена тенденција за осветољубивост, дури и по провокацијата од имагинарниот противник.

пораз во компјутерска игра

Според Гехрик, "Кај учесниците кои покажаа промени во расположението како резултат на никотинот исто така беа забележани промени во мозочниот метаболизам. Намалената лутина која беше предизвикана од никотинот беше поврзана со промени во мозочниот метаболизам како одговор на никотинот во мозочните делови кои се одговорни за ориентирање, планирање и обработка на емоционалните стимули."

цигари

Авторите велат дека нивните наоди одат во прилог на идејата дека луѓето кои се агресивни по природа се поподложни на никотинските ефекти, па според тоа имаат поголеми шанси да станат зависни од цигарите. Научниците заклучуваат: "Нови третмани за однесувањето кои што влијаат врз кортикалните и лимбични мозочни области (како тренингот за справување со лутината), можат да помогнат во напорите за одвикнување од цигарите при ситуации кои предизвикуваат лутина кои воедно го зголемуваат повлекувањето и потребата за цигари."

жена со цигара

Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com
  
Psihagon Ltd.

Copyright © 2010-2014 Psihagon Ltd. All rights reserved.