RSS
Психа на Facebook
   

АНКЕТИ

За себе сметате дека како личност сте:
 
 
 

ПОПУЛАРНО ВО ПСИХАГОН

Слика
ИМЕТО КАЖУВА МНОГУ
Вторник, 28 Декември 2010
Слика
ТОП 5 СОВЕТИ ЗА ХАРИЗМА
Вторник, 15 Февруари 2011
Слика
ВАШЕТО ТЕЛО Е ВАША ПОРАКА
Понеделник, 19 Март 2012
Слика
ТОП 10 МЕНТАЛНИ ПОРЕМЕТУВАЊА
Сабота, 20 Ноември 2010
Слика
НЕРВЕН СЛОМ
Четврток, 12 Јануари 2012
Слика
МОМЧЕТО КОЕ РАСТЕШЕ КАКО ДЕВОЈЧЕ
Четврток, 05 Јануари 2012
Слика
ЉУБОВ И ПОТСВЕСТ
Понеделник, 25 Април 2011
Слика
СИТЕ СТРАНИ НА ЉУБОВТА
Вторник, 31 Јануари 2012
Слика
КАКВИ СЕ КРЕАТИВНИТЕ ЛУЃЕ?
Петок, 14 Октомври 2011
Слика
МУЗИКА И КАРАКТЕР
Петок, 21 Јануари 2011
Слика
7 КРЕАТИВНИ ТЕХНИКИ
Среда, 19 Јануари 2011
Слика
ЗНАМ ДЕКА МЕ ГЛЕДАШ
Среда, 04 Јануари 2012
Слика
ОЧИТЕ СЕ ОГЛЕДАЛО НА ДУШАТА
Четврток, 09 Декември 2010
Слика
КАКВА БОЈА Е БУКВАТА М?
Четврток, 28 Јули 2011
Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com

СЛУЧАЕН ИЗБОР

Слика
КАКО ТИ БЕШЕ ИМЕТО!?
Среда, 05 Септември 2012
Слика
ДАВАЊЕ И ПРИМАЊЕ
Сабота, 20 Ноември 2010
Слика
ШТО ВЕЛИ ВАШАТА ФРИЗУРА ЗА ВАС?
Среда, 19 Октомври 2011
Слика
БИДЕТЕ ЖРТВА
Среда, 02 Март 2011
Слика
СИТЕ СМЕ МУТАНТИ?!
Вторник, 12 Јули 2011
Слика
ХИПНОЗА И ЛОКАЛНА АНЕСТЕЗИЈА
Вторник, 20 Септември 2011
Слика
БИОЛОШКА ОСНОВА НА КРЕАТИВНОСТА
Понеделник, 12 Септември 2011
Слика
ЕМОЦИИ И ПРЕДИЗВИЦИ
Среда, 02 Февруари 2011

„Ако единственото нешто што го поседувате е чекан, тогаш секој проблем ви се гледа како клинец“

Абрахам Маслов


Сваштарник


МАГНЕТ ПРОТИВ МОРАЛ PDF Печати Е-пошта
(0 гласови, просечно 0 од можни 5)
прочитано 3139 пати
Вторник, 08 Март 2011 19:09

Верувале или не, вашите морални вредности можат да се сменат под дејство на магнет!

мозок под магнет

Мислите ли дека имате јасна претстава за тоа што е добро, а што лошо? Размислете уште еднаш. Неврологот Лиан Јанг и нејзините колеги на Универзитетот во Харвард покажаа дека успеале да ги променат моралните претстави на луѓето со помош на транскраниална магнетска стимулација – краток процес што за кратко го менува невронскиот процес со помош на магнетно поле приклучено на струја.

Јанг побара од 20 волонтери да се изјаснат за 24 ситуации кои вклучувале дискутабилно морално однесување (на пример: Грејс, на својата пријателка и дава нешто што таа мисли дека е отров, а всушност е шеќер. Пријателката е безбедна. Колку е морална постапката на Грејс?). Потоа, ги стимулирала нивните мозоци во пределот блиску до десното уво што е наречен темпоропариетален јазол, предел кој се смета дека игра улога во нашата способност да ги откриеме намерите на другите, и потоа пак го повторила процесот.

отровни бонбони

Пред и после тестот, испитаниците ги оценувале делата на скала од еден до седум, почнувајќи од тоа што не смее до тоа што е морално дозволено. По стимулацијата, испитаниците ги рангирале ситуациите повеќе како морално дозволени, нивните оцени се зголемиле за една бројка. Јанг смета дека кога испитаниците биле подложени на стимулација, се фокусирале повеќе на резултатот (никој не умрел) отколку на намерата (Грејс да ја труе својата пријателка).

Манипулацијата на моралноста со помош на магнет можеби изгледа злобно, но, Јанг нема никаков интерес да го контролира умот. Нејзината цел е да научи повеќе за тоа зошто повеќе се фокусираме на намерата при формирањето на морални оцени.

ангел и ѓавол

Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com
  
Psihagon Ltd.

Copyright © 2010-2014 Psihagon Ltd. All rights reserved.