RSS
Психа на Facebook
   

АНКЕТИ

За себе сметате дека како личност сте:
 
 
 

ПОПУЛАРНО ВО ПСИХАГОН

Слика
ИМЕТО КАЖУВА МНОГУ
Вторник, 28 Декември 2010
Слика
ТОП 5 СОВЕТИ ЗА ХАРИЗМА
Вторник, 15 Февруари 2011
Слика
ВАШЕТО ТЕЛО Е ВАША ПОРАКА
Понеделник, 19 Март 2012
Слика
ТОП 10 МЕНТАЛНИ ПОРЕМЕТУВАЊА
Сабота, 20 Ноември 2010
Слика
НЕРВЕН СЛОМ
Четврток, 12 Јануари 2012
Слика
МОМЧЕТО КОЕ РАСТЕШЕ КАКО ДЕВОЈЧЕ
Четврток, 05 Јануари 2012
Слика
ЉУБОВ И ПОТСВЕСТ
Понеделник, 25 Април 2011
Слика
СИТЕ СТРАНИ НА ЉУБОВТА
Вторник, 31 Јануари 2012
Слика
КАКВИ СЕ КРЕАТИВНИТЕ ЛУЃЕ?
Петок, 14 Октомври 2011
Слика
МУЗИКА И КАРАКТЕР
Петок, 21 Јануари 2011
Слика
7 КРЕАТИВНИ ТЕХНИКИ
Среда, 19 Јануари 2011
Слика
ЗНАМ ДЕКА МЕ ГЛЕДАШ
Среда, 04 Јануари 2012
Слика
ОЧИТЕ СЕ ОГЛЕДАЛО НА ДУШАТА
Четврток, 09 Декември 2010
Слика
КАКВА БОЈА Е БУКВАТА М?
Четврток, 28 Јули 2011
Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com

СЛУЧАЕН ИЗБОР

Слика
ЕГО - ПОТЦЕНЕТО, НАДУЕНО ИЛИ РЕАЛНО
Понеделник, 28 Ноември 2011
Слика
НАЈДЕПРИМИРАЧКИ ПРОФЕСИИ
Вторник, 27 Декември 2011
Слика
КАКО ДА ГИ ПРЕЖИВЕЕТЕ ПРАЗНИЦИТЕ
Четврток, 30 Декември 2010
Слика
ПЕТ БИЗНИС ГРЕШКИ
Среда, 29 Декември 2010
Слика
ЦИГАРИТЕ СМИРУВААТ
Вторник, 30 Ноември 2010
Слика
УСПЕШНО ПСИХОЛОШКО СОВЕТУВАЊЕ
Сабота, 01 Октомври 2011
Слика
ПОЦРВЕНЕТЕ И ЌЕ ВИ ПРОСТАТ
Среда, 31 Август 2011

„После занимавање со психологија речиси пола век, мојата страст за неа е поголема од било кога“

Филип Зимбардо


Сваштарник


СТРЕСОТ ФАТАЛЕН И ЗА ДЕЦАТА PDF Печати Е-пошта
(0 гласови, просечно 0 од можни 5)
прочитано 3182 пати
Четврток, 25 Ноември 2010 19:47

Стресот нема погубно влијание само врз здравјето на возрасните. Според нова студија, негови жртви се и децата.

болно дете

Во студија спроведена од др. Мери Касерта и нејзините колеги од Рочестер Универзитетот 3 години беше набљудувано однесувањето на деца од 5 до 10 годишна возраст. Децата припаѓаа на 169 различни етноси. Секое дете беше носено на клиника секои 6 месеци. Притоа, беа проценувани нивоата на ќелии убијци, кои всушност претставуваат мерка за правилно функционирање на имунолошкиот систем (го бранат организмот од вируси и тумори). Од родителите беше побарано да ја забележуваат здравствената состојба на децата, вклучувајќи го тука и мерењето на температура. Исто така, тие секојпат евидентираа кога децата се разболуваа.

мерење температура

Родителите пополнија прашалници за своите нивоа на стрес и одговараа на прашањето со колку стресни ситуации се соочуваат нивните семејства. Потоа пополнија прашалници во кои ги назначија своите нивоа на депресија и  го оценија квалитетот на односот кој го имаат со своите деца.

Др. Касерта вели дека децата чии родители беа под голем стрес почесто се разболуваа (со и без треска) за време на тригодишниот период. Овие деца исто така имаа зголемена активност на ќелиите на имунолошкиот систем, што значи дека овие ќелии работеа поинтензивно.

стресна ситуација

Наодите ни пружаат уште едно длабоко навестување за негативното влијание на стресот. Следното прашање би било: Дали доколку се намали стресот кај родителите децата ќе бидат поздрави? Доколку одговорот е потврден, тогаш импликациите добиваат уште подлабоко значење. Преку препознавање на изворот на стрес во вашиот живот и со превземање на адекватни мерки за негово намалување, не само што ќе го подобрите сопственото здравје, туку и здравјето на вашите деца.

детско здравје

Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com
  
Psihagon Ltd.

Copyright © 2010-2014 Psihagon Ltd. All rights reserved.