RSS
Психа на Facebook
   

АНКЕТИ

За себе сметате дека како личност сте:
 
 
 

ПОПУЛАРНО ВО ПСИХАГОН

Слика
ИМЕТО КАЖУВА МНОГУ
Вторник, 28 Декември 2010
Слика
ТОП 5 СОВЕТИ ЗА ХАРИЗМА
Вторник, 15 Февруари 2011
Слика
ВАШЕТО ТЕЛО Е ВАША ПОРАКА
Понеделник, 19 Март 2012
Слика
ТОП 10 МЕНТАЛНИ ПОРЕМЕТУВАЊА
Сабота, 20 Ноември 2010
Слика
НЕРВЕН СЛОМ
Четврток, 12 Јануари 2012
Слика
МОМЧЕТО КОЕ РАСТЕШЕ КАКО ДЕВОЈЧЕ
Четврток, 05 Јануари 2012
Слика
ЉУБОВ И ПОТСВЕСТ
Понеделник, 25 Април 2011
Слика
СИТЕ СТРАНИ НА ЉУБОВТА
Вторник, 31 Јануари 2012
Слика
КАКВИ СЕ КРЕАТИВНИТЕ ЛУЃЕ?
Петок, 14 Октомври 2011
Слика
МУЗИКА И КАРАКТЕР
Петок, 21 Јануари 2011
Слика
7 КРЕАТИВНИ ТЕХНИКИ
Среда, 19 Јануари 2011
Слика
ЗНАМ ДЕКА МЕ ГЛЕДАШ
Среда, 04 Јануари 2012
Слика
ОЧИТЕ СЕ ОГЛЕДАЛО НА ДУШАТА
Четврток, 09 Декември 2010
Слика
КАКВА БОЈА Е БУКВАТА М?
Четврток, 28 Јули 2011
Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com

СЛУЧАЕН ИЗБОР

Слика
СТАРОСТ - ГРДОСТ
Петок, 15 Јули 2011
Слика
НИКОЈ НЕ СЕ РАЃА УЧЕН
Четврток, 17 Март 2011
Слика
БЕЗ ПРАВО НА ИЗБОР ДО СРЕЌА
Петок, 11 Ноември 2011
Слика
КОГА СПИЕТЕ, ВАШИОТ МОЗОК Е БУДЕН
Четврток, 04 Ноември 2010
Слика
НЕВЕРБАЛНА КОМУНИКАЦИЈА
Понеделник, 21 Март 2011
Слика
РЕШАВАЊЕ НА ПРОБЛЕМИТЕ СО УМ И ТЕЛО
Вторник, 27 Септември 2011
Слика
КАКО ДА ГИ ОТКРИЕТЕ "ЛАЖГОВЦИТЕ"?
Сабота, 08 Октомври 2011
Слика
СРЕЌНИ ПО НАВИКА
Сабота, 01 Октомври 2011

„Ако единственото нешто што го поседувате е чекан, тогаш секој проблем ви се гледа како клинец“

Абрахам МасловПОЗИТИВНОТО МИСЛЕЊЕ ЈА НАМАЛУВА ДЕПРЕСИЈАТА КАЈ ДЕВОЈКИТЕ PDF Печати Е-пошта
(2 гласови, просечно 5.00 од можни 5)
прочитано 7289 пати
Петок, 06 Април 2012 20:38

Дали позитивното мислење навистина може да ја намали депресијата?

депресивна тинејџерка 

Благодарение на истражувачите на Стенфорд Универзитетот и нивната нова студија, ќерките на депресивни мајки беа во можност да бидат сведоци на тоа како нивното ниво на стрес оди надолу на снимките на мозокот во реално време, како што си ги менуваа мислите од негативни во позитивни.

Девојчињата, на возраст од 10-14 години, беа во фокусот на оваа студија заради претходните наоди дека девојките родени од депресивни мајки или мајки кои страдале од депресија, се под зголемен ризик и самите да го развијат ова нарушување.

депресивни мајка и ќерка

Депресивните луѓе имаат поинтензивни одговори на негативните искуства, вклучувајќи зголемен пулс, крвен притисок и производство на кортизол (стрес хормон). Со набљудување на мозочната активност на девојчињата кога им биле прикажани вознемирувачки слики, како што се несреќи на пример, и со мерење на стрес одговорот преку граф, истражувачите биле во можност да побараат од девојчињата да се обидат да го намалат графот со мислење позитивни мисли, како на пример играње со своето милениче.

депресија

Девојчињата биле восхитени и среќни кога виделе дека само преку своите мисли можат да го намалат нивото на графот.

Една друга студија пак, вклучувала гледање во две фаци на компјутерски екран, една негативна друга позитивна. Од девојките било побарано да погледнат кон позитивната фаца и да кликнат на неа. Потоа се појавувале други две слики и сценариото се повторувало многупати. Со оваа игра девојките склони кон депресија научиле да ја одбираат попозитивната опција кога пред нив се исправувал избор.

позитивна и негативна фаца

Групата истражувачи на Станфорд, била во можност да им помогне на овие девојчиња да научат како да ја превенираат депресијата. За да проверат дали оваа техника навистина успева, истражувачите оставиле одреден пробен период по кој повторно ги тестирале девојчињата. Кога повторно ги ставиле девојчињата на истите тестови со кои предизвикувале стресна реакција, тие веќе не реагирале толку силно.

позтивно девојче гледа тв

Ова истражување е доста важно за депресивните луѓе, затоа што дава нов поглед на тоа како генетски предиспонираните депресивци може да ја превенираат депресијата, или барем да и ја намалат сериозноста, преку употреба на когнитивни техники.

 депресивно девојче

Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com
  
Psihagon Ltd.

Copyright © 2010-2014 Psihagon Ltd. All rights reserved.