RSS
Психа на Facebook
   

АНКЕТИ

За себе сметате дека како личност сте:
 
 
 

ПОПУЛАРНО ВО ПСИХАГОН

Слика
ИМЕТО КАЖУВА МНОГУ
Вторник, 28 Декември 2010
Слика
ТОП 5 СОВЕТИ ЗА ХАРИЗМА
Вторник, 15 Февруари 2011
Слика
ВАШЕТО ТЕЛО Е ВАША ПОРАКА
Понеделник, 19 Март 2012
Слика
ЉУБОВ И ПОТСВЕСТ
Понеделник, 25 Април 2011
Слика
ЉУБОВ, АХ ЉУБОВ
Вторник, 14 Февруари 2012
Слика
КАКВИ СЕ КРЕАТИВНИТЕ ЛУЃЕ?
Петок, 14 Октомври 2011
Слика
МУЗИКА И КАРАКТЕР
Петок, 21 Јануари 2011
Слика
7 КРЕАТИВНИ ТЕХНИКИ
Среда, 19 Јануари 2011
Слика
ЗНАМ ДЕКА МЕ ГЛЕДАШ
Среда, 04 Јануари 2012
Слика
ОЧИТЕ СЕ ОГЛЕДАЛО НА ДУШАТА
Четврток, 09 Декември 2010
Слика
КАКВА БОЈА Е БУКВАТА М?
Четврток, 28 Јули 2011
Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com

СЛУЧАЕН ИЗБОР

Слика
ПСИХОЛОГИЈА НА ЧЕКАЊЕТО
Понеделник, 22 Октомври 2012
Слика
КАКО ДО ПОГОЛЕМО СЕКСУАЛНО ЗАДОВОЛСТВО
Понеделник, 03 Октомври 2011
Слика
МАШКИ ДОМАЌИНЛАК
Вторник, 23 Ноември 2010
Слика
5 ПАТИШТА ДО СРЕЌАТА
Понеделник, 14 Март 2011
Слика
СРАМОТ И СОЦИЈАЛНОТО ИЗБЕГНУВАЊЕ
Понеделник, 31 Октомври 2011
Слика
СРЕЌА ИЛИ ТАГА?
Петок, 21 Јануари 2011
Слика
ВАКЦИНА ПРОТИВ ПРЕДРАСУДИ
Среда, 14 Декември 2011
Слика
ТРОШЕЊЕ ЗА ПРЕСТИЖ
Понеделник, 31 Јануари 2011
Слика
ЕМОТИВНИ РЕКЛАМИ ЗА СКЕПТИЦИ
Понеделник, 13 Декември 2010

„После занимавање со психологија речиси пола век, мојата страст за неа е поголема од било кога“

Филип Зимбардо


СКОПЈЕ
Sat, 13 Feb 2016 5:30 pm CET
Partly Cloudy
8°C
До: 10°C
Од: 1°C
Изгрев  6:31 am
Залез 5:02 pm
Ветер: 4.83 kmh
Влажност: 93 %
Видливост: 9.99 km
Притисок: 982.05 mb
Стабилен
 
Tommorow
 14 Feb 2016
Mostly Cloudy
 
17°C / 7°C
Tommorow
 15 Feb 2016
Mostly Sunny
 
21°C / 6°C
Tommorow
 16 Feb 2016
Sunny
 
21°C / 6°C
Tommorow
 17 Feb 2016
Sunny
 
20°C / 6°C
Tommorow
 18 Feb 2016
AM Showers
 
15°C / 5°C
Tommorow
 19 Feb 2016
Partly Cloudy
 
14°C / 1°C
Tommorow
 20 Feb 2016
Partly Cloudy
 
14°C / 1°C
Tommorow
 21 Feb 2016
Showers
 
13°C / 1°C
Tommorow
 22 Feb 2016
Partly Cloudy
 
13°C / 1°C

ЉУБОВ, АХ ЉУБОВ PDF Печати Е-пошта
(10 гласови, просечно 5.00 од можни 5)
прочитано 22129 пати
Вторник, 14 Февруари 2012 16:36

Љубовта е движечка сила на секоја индивидуа, идеал кон кој се стреми секоја личност. Љубовта е чувство што во секое доба на човековиот живот е присутно. Секогаш интригантно, секогаш инспиративно, чувство што ниту еден човек, ниту една единка, не ја остава рамнодушна.

 летна љубов

Постојат многу теории кои ја објаснуваат љубовта, ја ставаат во дадени и утврдени рамки, многу филозофи се обидуваат да ја дефинираат, но можеби најдобриот опис и класификација на компоненти од кои е составена љубовта ја дава психологот Роберт Стернберг во неговата Триаголна теорија на љубовта.

срце со раце

Теоријата ја објаснува љубовта како композит од три различни компоненти:

  • Интимност - која опфаќа чувство на приврзаност, блискост и поврзаност
  • Страст - која е поврзана со сексуалната привлечност
  • Посветеност - која опфаќа, на краток рок, одлука да се остане со друго лице, а на подолг рок, планови и постигнување на целите со друго лице.

Различните видови на љубов можат да се објаснат како различни комбинации на овие три елементи.

 Стернбергов триаголник на љубовта - Паздријан

Темата љубов претставувала предизвик и за македонскиот психолог Златко Паздријан, кој под менторство на проф. д-р. Елена Ачковска Лешковска од институтот за Психологија при универзитетот Кирил и Методиј во Скопје, ја испитувал врската помеѓу некои од централните личносни особини и чувството на љубов.

заљубена интровертна девојка

Особините од интерес во неговото истражување биле особината екстровертност-интровертност и невротизмот кои се едни од централните димензии на човековата личност.

момче чита книга

Екстроверти се оние луѓе кои имаат тенденција да бидат отворени, наметливи и заинтересирани, во постојано барање на возбуда. Интровертите пак, за разлика од нив, имаат тенденција да бидат воздржани, помалку отворени и помалку дружељубиви. Екстровертноста е чин, навика да се добие задоволство од она што е надвор од себе, додека пак интровертноста е состојба или тенденција кон целосно или претежно занимавање и заинтересираност за сопствениот ментален живот.

екстровертна девојка

Според Карл Јунг , интровертноста и екстровертноста се однесуваат на правецот на психичката енергија. Ако психичката енергија на едно лице струи кон надвор, тогаш тоа лице е екстроверт, а доколку психичката енергија струи навнатре, тогаш тоа лице е интроверт. Екстровертите чувствуваат зголемување на психичката енергија при интеракција со голема група луѓе, додека пак, чувствуваат намалување на психичката енергијата кога остануваат сами. Спротивно на тоа, интровертите чувствуваат зголемување на психичката енергија кога се сами, а намалување на истата кога се опкружени со голема група луѓе.

интро-екстро енергија

Невротизам е една од основните личносни особини која се манифестира како трајна тенденција да се доживеат негативни емотивни состојби. Поединците кои имаат висок степен на невротизам почесто доживуваат страв, лутина, вина и депресија. Невротизмот е поврзан и со ниска емоционална интелигенција, која вклучува емоционална регулатива и контрола, мотивација и интерперсонални вештини.

девојка скриена зад џемпер

Во своето истражување Паздријан се обидел да даде одговор на следните прашања:

  • Дали постојат разлики во застапеноста на компонентите на љубов кај лица со различно ниво на димензијата екстровертност - интровертност?
  • Дали постојат разлики во застапеноста на компонентите на љубов кај лица со различно ниво на невротицизам?

љубов и со патики

Со анализа на добиените резултати Паздријан заклучил дека не постои разлика во застапеноста на компонентите на љубов кај екстровертните и интровертните лица. Ова значи дека темпераментот на луѓето не влијае на развојот на љубовта или пак во начинот на кој таа се доживува и искусува. Нема разлика во однос на страста дали некое лице е интроверт или екстроверт.

заљубени во прегратка

Од добиените резултати, исто така, се заклучува дека не постои разлика во застапеноста на компонентите страст и интимност во однос на нивото на невротизам. Ова значи дека лицата со повисок невротизам и оние со понизок невротизам можат да бидат подеднакво страсни и интимни. За разлика од овие две компоненти, постои разлика во застапеноста на посветеноста кај лица со повисок степен на невротизам и оние со понизок степен.

заљубени во прошетка на зајдисонце

Ова може да се толкува на два начина. Едниот е дека оние кои се со повисоко ниво на невротизам, поради некаков страв и анксиозност (поради осаменост, губење на партнерот, сигурност и сл.) се повеќе посветени од оние лица со понизок невротизам. Аналогно на тоа, може да значи и дека оние лица кои имаат помало ниво на невротизам, токму поради поголемата сталоженост и смиреност, можат да ја развијат посветеноста кон врската, за разлика од оние со повисоко ниво на невротизам.

љубовници

Но, она што во секој случај го покажува Паздријан со ова истражување е дека сите три компоненти на љубов се застапени и кај лицата со различен степен на екстровертност-интровертност и кај лицата со различно ниво на невротизам. Ова е добар показател дека сепак љубовта е универзална за сите луѓе.

 заљубени покрај езеро

Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com
  
article thumbnailПСИХАЕМОЦИИЕМОЦИОНАЛНИ ВАМПИРИ

Вампирите се суштества кои ви ја пијат крвта, а емоционалните вампири ви ја црпат енергијата.


article thumbnailПСИХАЕМОЦИИКАРАКТЕРИСТИКИ НА ПРЕОСЕТЛИВИТЕ ЛИЧНОСТИ

Некои луѓе многу поинтензивно го доживуваат светот околу себе, нешто што ги прави различни и интересни. Кои с  ... 


article thumbnailПСИХАЕМОЦИИКОНТРОЛА НА ЕМОЦИИТЕ

Емоциите се основната погонска сила на животот. Дали може да се контролираат?


article thumbnailПСИХАЕМОЦИИТОКСИЧНИТЕ ЕМОЦИИ И ВАШЕТО ЗДРАВЈЕ

Негативните или т.н. токсични емоции, како лутината, гневот и стресот во општа смисла, може да имаат деструкти  ... 


article thumbnailПСИХАЕМОЦИИПОСТОЈАТ ЛИ НАВИСТИНА ПЕТТЕ ФАЗИ ВО ТАГАТА?

За тагата можеме да зборуваме само кога сами ќе ја почувствуваме.


article thumbnailПСИХАЕМОЦИИСЕНКАТА

Еден од „најегзотичните" архетипи во Јунговата психологија е Сенката. Аспектот на Сенката се однесува понек  ... 


article thumbnailПСИХАЕМОЦИИИСПРЕПЛЕТЕНИТЕ СВЕТОВИ НА ЧУВСТВАТА И МИСЛИТЕ

Секој од нас на различен начин го восприема светот. Преку која призма го гледате вие?


article thumbnailПСИХАЕМОЦИИИ ВЕРУВАТЕ ЛИ НА ИНТУИЦИЈАТА?

Неретко ни се случило да размислуваме премногу, па потоа да се почувствуваме блокирано во целиот процес.


article thumbnailПСИХАЕМОЦИИПСИХОЛОГИЈА НА ПРОСТУВАЊЕТО

Да се згреши е човечки, да се прости божествено. Но, чинот на простување е многу полесно да го дефинираме откол  ... 


article thumbnailПСИХАЕМОЦИИПРЕДНОСТИ НА ЕМПАТИЈАТА

Емпатијата е способност да се распознаат емоциите кое ги доживува некое друго живо суштество. Некој ја има по  ... 


article thumbnailПСИХАЕМОЦИИХЕМИСКИТЕ СИГНАЛИ ПРЕНЕСУВААТ ЧОВЕЧКИ ЕМОЦИИ

Дали луѓето може да си ги пренесуваат емоционалните состојби еден на друг преку хемиски сигнали?


Psihagon Ltd.

Copyright © 2010-2014 Psihagon Ltd. All rights reserved.